’Dat het centrum van Hoorn een witte vlek is, is schokkend’


Eric Veldhuis is op eigen initiatief een buurtactie gestart om een AED aan de Tweeboomlaan te krijgen.
Foto : Marcel Rob


West-Friesland kent volgens de Hartstichting verschillende ’witte vlekken’ waar geen AED hangt. Als hier mensen een hartaanval krijgen, maken zij een grotere kans dat dit fataal wordt.

De witte vlekken zijn volgens de Harstichting enkele wijken in Hoorn, de kern van Westwoud, twee wijken in Hoogkarspel, een deel van Andijk, Onderdijk, in het midden van Berkhout en het noordelijk deel van De Goorn. Volgens de Hartstiching maak je de meeste kans te overleven bij hartproblemen als een defibrillator (AED) binnen maximaal 500 meter hangt. Op 1775 plekken na, heeft Nederland een dekkend AED-netwerk. Dit deel van West-Friesland telt elf witte vlekken waar de afstand tot zo’n levensreddend apparaat te groot is, volgens de Hartstichting.

Buurtactie
"Onbegrijpelijk", zegt Eric Veldhuis die de afgelopen maanden zelf met succes een buurtactie heeft gehouden om een defibrillator aan te schaffen voor de omgeving van de Tweeboomlaan in Hoorn waar hij woont. Veldhuis is BHV’er in het Dijklander Ziekenhuis en kan bij calamiteiten worden opgeroepen om met een AED in Hoorn te worden ingezet. "Maar in mijn directe omgeving was niet zo’n apparaat voor handen. Via Buurt-AED heb ik een actie opgezet om twee mille bij elkaar te krijgen. Dat is de helft van de kosten, het andere deel wordt dan betaald door Buurt-AED. Wat ik heb gedaan kunnen ze overal doen in West-Friesland. En dat zelfs het centrum van Hoorn, waar veel mensen wonen en veel toeristen zijn, een witte vlek is, is schokkend."

Peter Hollenberg coördineert de AED-inzet in Hoorn en bevestigt de witte vlek in het centrum. "Er zijn wel veel AED’s, maar die hangen in winkels en restarants. Als die zaken dicht zijn, kun je ook niet bij de AED. Ik zou graag zien dat ze buiten aan de gevel hangen, maar ik begrijp ook dat ondernemers dat liever niet doen. Zij hebben die apparaten vaak uit eigen zak betaald en als zij na het weekend hun zaak weer openen en de AED blijkt van de muur te zijn gesloopt, dan is dat erg zuur."

Dik tevreden
Volgens Hollenberg is het buiten de openingstijden van winkels en de horeca ook niet erg druk in het centrum. "Dat maakt de kans op een reanimatie ook kleiner", nuanceert hij de witte vlek in het centrum van de stad. "Dat er in woonwijken elders in West-Friesland geen AED beschikbaar is, is zorgwekkender. Maar voor Hoorn mogen we dik tevereden zijn."
Dorpsraadslid Gerrit van Keulen uit Andijk reageert verbaasd dat er in zijn woonomgeving te weinig AED’s hangen volgens de Hartstichting. "Toen ik nog in de gemeenteraad zat heb ik mij hard gemaakt voor voldoende AED’s en ik weet er verschillende te hangen die nu niet op het kaartje van de Hartstichting staan. Ik weet wel dat er vaak geen ruchtbaarheid wordt gegeven aan de plek waar de AED’s hangen uit angst voor diefstal en vernielingen."

Vernielingen
Volgens Bep Renshoff van Reanimatieonderwijs West-Friesland zouden er in de regio best wat meer AED’s mogen hangen. "Maar ze op een goede plek neerhangen is wel eens lastig. Afgezien van de angst voor vernielingen en diefstal wil ook niet iedereen zo’n afgesloten kast aan zijn muur hebben hangen. Je moet het toch onderhouden en er moet een stroomvoorziening zijn om de zaak op temperatuur en verlicht te houden. Uit eigen ervaring weet ik dat veel particulieren zo’n AED niet aan de gevel van hun woonhuis willen. Jammer, want het kan wel het leven van jezelf of iemand uit je buurt redden."

16-07-2020
Bron: Noordhollands Dagblad
Auteur : Michiel Snik 
Foto : Marcel Rob

 Redactie Reanimatieonderwijs West-Friesland
"Omdat het artikel alleen voor abonnees te lezen is/was hebben wij het artikel vanwege de nieuwswaarde en haar importantie integraal overgenomen."

Deel ons op de Socials?